În cazul unei urmăriri penale, orice persoană inculpată are dreptul la asistenţă judiciară şi este reprezentată de un avocat apărător.

Dreptul procedural prevede ca persoanele învinuite să fie însoţite de un apărător atunci când se prezintă la procuror sau la poliţie într-o cauză penală. Apărarea şi reprezentarea sunt obligatorii în unele cazuri, precum: persoane minore cercetate penal, rezervişti concentraţi sau mobilizaţi, militari sau persoane internate într-o instituţie de reeducare.

  • Apărarea şi reprezentarea sunt obligatorii şi în cazul infracţiunilor pedepsite cu detenţie pe viaţă, al infracţiunilor pedepsite cu închisoare pe o durată de 5 ani sau mai mult.

  • Apărarea şi reprezentarea inculpatului pot fi asigurate de un avocat ales de acesta sau de un avocat desemnat din oficiu. Daca avocatul persoanei urmărite penal nu se prezinta la 2 termene prestabilite de instanţă, autoritatea judiciară desemnează un alt apărător.

  • În timpul urmăririi penale, avocatul apărător al inculpatului depune memorii şi formulează cereri, este prezent la finalizarea cercetării penale şi studiază materialul de urmărie penală înainte de trimiterea dosarului în judecată.

  • Pe parcursul cercetării judecătoreşti, avocatul asistă inculpatul în exercitarea drepturilor procesuale şi ia comunică cu inculpatul.

Drept Penal
Consultanță juridică, asistenţă şi reprezentare

Cabinetul de Avocat Daniela Dede din Bucuresti oferă consultaţii juridice în material Dreptului Penal, asistenţă juridică şi reprezentare în faţa organelor de urmărire penală – Poliţie și Parchet, respectiv a Instanţelor judecătorești de orice grad.

AFLĂ DETALII