Custodia copilului sau dreptul părinţilor de a-şi exercita autoritatea părintească faţă de copii este un alt aspect pe care Noul Cod Civil îl reglementează, pentru a preveni abuzurile în situaţii speciale, precum divorţul.

Prin hotărârile judecătoreşti asupra custodiei copilului sau a încredinţării minorilor, se stabileşte care dintre părinţi are dreptul să-şi exercite autoritatea părintească asupra copiilor.

  • Conform Noului Cod Civil, custodia comună a copilului dă dreptul părinţilor să-şi exercite în mod egal autoritatea părintească. De asemenea, odată cu stabilirea custodiei, se stabileşte şi domiciliul copiilor (la care dintre părinţi vor locui minorii).

  • În situaţii speciale, cum este divorţul, custodia comună va da drepturi egale părinţilor în decizii legate de educaţia şi activităţile copiilor, ieşirea din ţară sau chiar administrarea bunurilor acestora. Custodia se poate da unui singur părinte, dacă există dovezi că celălalt părinte poate avea o influenţă negativă asupra copilului (este violent, dependent de droguri etc.).

Dreptul Familiei
Consultanță juridică, asistenţă şi reprezentare

Cabinetul de Avocat Daniela Dede din Bucureşti, specializat în Dreptul Familiei şi Drept Civil oferă consultații juridice în domeniul relațiilor de familie, asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată pentru orice tip de caz, de la în divorțuri şi exercitarea autorității părintești sau recunoașterea pe teritoriul României a hotărârilor judecătoresti pronunțate în străinătate până la stabilirea filiației sau tăgada de paternitate.

AFLĂ DETALII